Santorini: van Kamari naar oud Thira

Voordat de Venetianen het eiland Thira de naam van de heilige Irene Santorini gaf, hadden verschillende bevolkingsgroepen zich hier al gevestigd. Ongeveer 1000 voor Christus zijn de Doriers vanuit Sparta naar Thira gekomen. 300 jaar voor Christus hadden de Ptolemeers uit Egypte hun vloot naast de rots, nu het strand van Kamari, liggen. Ook de Romeinen hebben zich in oud Thira gevestigd.

Op de rots Mesa Vouno ten zuiden van Kamari zijn opgravingen aan de gang. Vanuit Kamari kan je naar de opgravingen toe lopen.

pas bij kamari

We starten bij de bushalte Kamari beach en lopen omhoog van de zee af. Bovenaan staat een bordje Ancient Thera, ga linksaf en loop verder omhoog. Bij hotel Antinea ga je rechts af en daar begint een steil pad met vele bochten.

Na 20 minuten kom je bij een wit kerkje , genaamd Zoodochos Pigis. De naam is afgeleid van een bron die zich achter de kerk in een grot bevindt. De grot kan je inlopen ( zaklamp). Hier zie je kleine stalagtieten aan het plafond hangen. In de Johannes broodboom, bij de kerk, hangen 2 klokken en onder de boom kan je uitrusten van de steile klim.

Het pad gaat links van de kerk verder en eindigt op de pas(na 50 minuten). Aan de linkerkant is de ingang van oud Thira. (Open alle dagen behalve maandag en tot 14.00 uur. 2 Euro p.p.2012)

Klik op kaart voor vergroting.

plattegrond oud thira

De opgraving laat o.a het altaar van Artimedoros met de symbolen van Zeus (adelaar), Apollo (leeuw) en Poseidon (dolfijn) zien. Ook het theater en de romeinse woningen zijn de moeite waard.

zeus en apollo

theater oud thira

 

 

 

 

 

 

Bovenop de rots heb je een geweldig uitzicht op Kamari en Perissa aan de zuidkant. Ook de vliegtuigen die aanvliegen op Santorini zie je van boven af.

De route kaart:(klik voor vergroting)

Hier voor de route digitaal, om te downloaden.

Als je terug naar Kamari gaat zijn er verschillende mogelijkheden. Wij hebben gekozen voor de weg met haarspeldbochten, maar je kunt ook het pad waar je omhoog kwam terug nemen. Ook kan je het pad naar Perissa nemen. Bij het strand van Perissa komt overdag het bootje waarmee je terug kunt varen naar het strand van Kamari.

uitzicht op kamari

Hieronder een filmpje van de wandeling vanuit Perissa naar oud Thira.

Meer Santorini: Kijk bij categorieen links boven.

Dit bericht werd geplaatst in griekenland, griekenland/santorini en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.